SPÝTAJTE SA CANDY
Späť na blog

Rúra statická, alebo teplovzdušná? Aký je najlepší spôsob prípravy pokrmov?

Forno Candy

Táto otázka straší trochu všetkých: je to nová generácia spotrebičov v kuchyni aj pre skúsených kuchárov, ktorí musia zápasiť s novou receptúrou. Neexistuje jednoznačná odpoveď, ale môžeme sa naučiť rozlišovať obidva typy pečenia a vybrať pre seba ten najlepší. Dôležité je, že rúra, ktorú sme sa rozhodli kúpiť, pracuje úspešne v obidvoch režimoch pečenia.

Začneme teda od základu

aby sme zaistili, že naše pečenie bude správne, je dôležité pochopiť rozdiel medzi statickou rúrou a teplovzdušnou rúrou. Systém s odvetraním pečie rovnomerne vďaka prúdeniu vzduchu, ktorý šíri teplo rovnomerne po celej rúre.  Statická rúra produkuje teplo z boku alebo zhora/zdola. Je dôležité vedieť, že bez ohľadu na to čo pečieme, používame pri teplovzdušnej rúre teploty pečenia približne o 20°C nižšie. Napr. namiesto 180°C pri statickej rúre nastavíme 160°C pri teplovzdušej rúre.

Ako ovplyvňuje režim pečenia naše jedlo podávané na tanieroch?

Pečenie v teplovzdušnej rúre zaistí rýchlejšie pečenie, pokrm je potom šťavnatý a voňavý bez vysušenia.
Statická rúra naopak pečie pomalšie a jemnejšie a je ideálna pre jedlo, ktoré má byť dobre prepečené a suché vo vnútri.

Kedy používať rúru s vetraním?

Tento typ pečenia môže byť veľmi užitočný, ak je nevyhnutné variť alebo piecť viac potravín súčasne, pretože sa teplo dostane do každého bodu rúry. Týmto spôsobom môžeme použiť obidva rošty napríklad tak, že pečieme zemiaky v hornej a mäso v dolnej časti. Alebo lasagne a zeleninu, ryby a prílohy a pod. V zásade je vhodné uprednostňovať tento spôsob pečenia pri potravinách, ktoré vyžadujú chrumkavú kôrku na povrchu: ryby, biele mäso, červené mäso, zelenina, zapečené cestoviny ale aj sladké pečivo.

Kedy používať statickú rúru? 

Statická rúra je vhodná pre také typy jedál, ktoré vyžadujú jemné a pomalšie pečenie, a ktoré by mali zostať vo vnútri suché. Napr. kysnuté pokrmy a múčniky, "pomáha dobre nakysnúť". 

Pri statickom pečení sa uvedú do prevádzky ohrevné telesá na stenách a bez prúdenia vzduchu sa teplo šíri rovnomerne zo všetkých strán. To je vhodné pre rôzne spôsoby úpravy chleba, pizze, focaccii, ale aj pre torty, koláče, sušienky, pusinky a piškótové torty a tzv. španielsky chlieb.

Hotovo a poďme k stolu!

S týmito jednoduchými informáciami sme Vám pomohli vybrať to najlepšie na pečenie a prípravu Vašich pokrmov. Teraz už stačí len vyskúšať niektoré recepty a trpezlivo čakať... Dobrú chuť!

16/04/15
Kategórie: