SPÝTAJTE SA CANDY
Späť na blog

Ako môžem dobre uchovať potraviny v chladničke? Tu nájdete nejaké triky, aby ste zabránili plesniam a plytvaniu.

Ako môžem dobre uchovať potraviny v chladničke? Tu nájdete nejaké triky, aby ste zabránili plesniam a plytvaniu.

Pri usporiadaní a skladovaní potravín v chladničke starostlivým spôsobom je možné ich udržať dlhšie čerstvé: naše babičky to vedeli, odkázali niekoľko jednoduchých opatrení, aby zabránili plytvaniu potravinami. Tu je niekoľko tipov, aby sa zabránilo plesniam, pachom a rýchlemu hnitiu.

Zdolanie plesne

Keď hovoríme o čerstvých potravinách, vždy je tu riziko tvorby plesne. Pravidlo číslo jedna je pravidelné čistenie chladničky s vodou a jedlou sódou a / alebo octom. Podľa obsahu chladničky: najúčinnejší spôsob, ako zabezpečiť dlhú životnosť húb alebo šalátu, je zabaliť ich do listov savého papiera. Aby ste zabránili vzniku plesní na ovocí a zelenine, umyte ich vodou a octom a zabaľte ich do papierových vriec. Pozor na jablko: je lepšie ho skladovať mimo chladničku alebo aspoň mimo iných potravín, aby sa zabránilo jeho prezretiu alebo pokazeniu.

Ako odstrániť nepríjemné pachy

Pravidelné upratovanie vašej chladničky je nevyhnutné, platia niektoré opatrenia: aby sa zabránilo nepríjemným pachom, stačí vychladený pohár plný jedlej sódy alebo tampón namočený v octe. Chcete vyriešiť problém vlhkosti? Namiesto jedlej sódy použite hrsť tepelne neupravenej ryže.

Je nevyhnutné držať chladničku čistú a bez nahromadeného ľadu na stenách, aby bola zabezpečená riadna prevádzka a chladiaca teplota.

Niektoré potraviny nemusia byť v chlade, v skutočnosti môže dôjsť k ich poškodeniu, ako sú napríklad exotické ovocie, citrusové plody, paradajky, zelené fazuľky, uhorky a cukety. Všetky druhy ovocia a zeleniny, ktoré majú ešte zrieť, by mali byť skladované pri okolitej teplote. Varené jedlo v riade nechajte pred uložením do chladničky vychladiť, aby nedochádzalo ku kondenzácii a náhlemu zvýšeniu teploty vo vnútri chladničky.

Oddeľte surové potraviny od vareného jedla, aby sa zabránilo kontaminácii. Varené jedlo skladujte v čistých nádobách s krytom.

Ako umiestniť potraviny v chladničke

Usporiadanie potravín závisí od druhu potraviny, každá potrebuje svoju teplotu. Mäso a ryby by mali byť uložené v najchladnejšej časti chladničky, najlepšie v špeciálnom šuplíku. Ryba správne vyčistená a umytá, musí byť konzumovaná v priebehu 24 hodín, mäso má rôznu dobu ochrany v závislosti od typu naporciovania a zloženia.

Vo vyššej teplote (zvyčajne zásuvka v spodnej časti) je uložená zelenina a ovocie, ktoré môžu byť pri nízkych teplotách poškodené, a mali by byť konzumované rýchlo, aby sa zabránilo ich poškodeniu.

Tvrdý syr musí byť skladovaný v najvyššej časti chladničky, aby bol chránený pred nadmerným teplom a chladom, čerstvý syr v spodnej časti, kde je teplota 2-4 °C.

Čo musíte mať v mrazničke?

Mraznička je impozantným spojencom v uchovaní čerstvého ovocia a zeleniny, mrazené potraviny udrží dlhšie, než tie, ktoré sú umiestnené v chladničke. Je dobré zmraziť potraviny v čistých nádobách s etiketou obsahujúcou názov potraviny a dátum zmrazenia.

Pred uložením vareného jedla do mrazničky ho nechajte vychladnúť, pri rozmrazovaní vareného jedla ho nenechávajte pri izbovej teplote, ale dajte ho do chladničky.

Ak budete chcieť mať ingrediencie v podobe cesnaku a cibule vždy pripravené po ruke, pokrájajte ich a zamrazte. Ak chcete zachovať po dlhú dobu čerstvosť byliniek, pokvapkajte ich olivovým olejom a zamrazte ich na kocky ľadu. Ak chcete mať vždy k dispozícii čerstvý chlieb, nakrájajte ho na plátky a zamrazte.

Nezabudnite, že potraviny môžu byť zmrazené len raz, a mali by byť po rozmrazení čo najskôr skonzumované.

Čerstvé dlhšiu dobu

Udržujte vnútornú teplotu v chladničke pri 4 až 5 °C a teplotu mrazničky pri teplote asi -18 °C pre udržanie najlepšej kvality potravín. Chladničku umiestnite mimo zdrojov tepla a otvorte ju len vtedy, keď to budete potrebovať, uistite sa, že ju ihneď zatvoríte.

Naučte sa týchto niekoľko trikov k predĺženiu životnosti potravín v chladničke, a udržujte ich chutné: skúste to!

04/01/16
Kategórie: